Kunststof pallets of houten pallets?
Kiezen tussen kunststof (plastic) pallets of houten pallets is voor veel organisaties geen simpele overweging. Kunststof pallets worden, op houten pallets na, het meest gebruikt in de transport en exportsector. Beiden hebben zo hun eigen voor- en nadelen m.b.t. prijs, beschikbaarheid, (voedsel)veiligheid, duurzaamheid, eigen gewicht, draagvermogen, etc. Afhankelijk van de sector waarin een bedrijf zich bevindt, zullen deze factoren zwaar of minder zwaar doorwegen. We scheppen graag duidelijkheid door de belangrijkste kenmerken hieronder voor je op een rij te zetten.
Hygiëne en vocht
De HACCP regels schrijven voor dat de voedingsindustrie tijdens transport en opslag logistieke middelen moet gebruiken die aan bepaalde hygiënenormen voldoen. Eén van de eisen is dat gebruik wordt gemaakt van virgin HDPE (hogedichtheidpolyetheen). Dit type kunststof absorbeert geen vocht en is daardoor relatief eenvoudig schoon te maken en vrij te houden van ziektekiemen.
Daarom worden pallets van dit materiaal niet verrassend ook wel de ‘H1 hygiëne pallet’ genoemd. Ook andere logistieke middelen zoals de E2 ‘vleeskrat’ en speciale dollies worden specifiek gemaakt met hygiëne in het achterhoofd. In tegenstelling tot virgin HDPE is hout wel poreus en kunnen schadelijke organismen zich in het materiaal van de pallet nestelen met alle gezondheidsrisico’s van dien.
TIP: houten pallets dienen behandeld te worden voor export naar landen buiten de EU. Als gevolg van de Brexit, behoort ook het Verenigd Koninkrijk tot dit lijstje. Lees onze blog voor het probleemloos exporteren van houten pallets dankzij de juiste behandeling.
Prijs en levenscyclus
Houten pallets zijn dankzij het materiaal, het productievolume en -methode doorgaans een goedkopere ladingdrager in aanschaf dan een kunststof pallet. Dit grotere aanbod maakt ook dat zowel de constante beschikbaarheid op de markt als de diversiteit van het aanbod in het voordeel zijn van houten pallets. Dankzij een langer bestaan is sprake van verregaande optimalisatie van het product zelf en zijn ook veel aanvullende goederen zoals palletranden beschikbaar. Daarenboven is het belangrijk om te weten dat houten pallets eenvoudig hersteld kunnen worden, waardoor de levenscyclus bij beschadiging opnieuw leven kan ingeblazen worden. Zo worden niet alleen de kosten gedrukt, maar wordt ook de impact op het milieu geminimaliseerd.
Kunststof pallets zijn veelal uit één stuk vervaardigd, raken dankzij afgeronde vormen minder snel beschadigd en zijn recyclebaar. Door afwezigheid van nagels en splinters zijn ze veiliger in de omgang en meer gelijkmatig in hun dimensies waardoor deze uitermate geschikt zijn voor automatisering. Ook kunnen RFID chips worden toegevoegd om ze middels een tracking systeem te kunnen volgen. Erg handig gezien het feit dat deze pallets relatief kostbaar kunnen zijn.
Gewicht en draagvermogen
Kunststof pallets zijn per kilogram eigen gewicht meestal sterker dan houten pallets. Wat betreft het uiteindelijke draagvermogen verschillen deze onderling niet veel, maar zijn houten pallets gemiddeld toch wat zwaarder. De standaard Europallet van 1200x800 mm heeft een maximaal statisch draagvermogen van 1500 kg. Statisch houdt in dat er geen sprake is van beweging van pallet noch lading en er dus geen piekbelasting en overbelasting kan ontstaan. Daarnaast dient de pallet te allen tijde op een vlakke ondergrond te staan voor optimale drukverdeling. Een aanzienlijk deel van het aanbod kunststof pallets heeft hetzelfde draagvermogen als een standaard Europallet van hout, maar weegt vaak minder afhankelijk van de uitvoering die je kiest. Voor export via luchttransport geniet een kunststof pallet in veel gevallen dus logischerwijs de voorkeur.
Milieu-impact
De meningen over het verschil in duurzaamheid en impact op het milieu van houten en kunststof paletten lopen sterk uiteen. Feit is dat houten pallets op grote schaal worden hersteld en dat kunststof pallets relatief sterk zijn, maar repareren (vooralsnog) niet rendabel blijkt waardoor recyclen de enige oplossing is. Daarom lijkt de balans met het oog op het milieu in het voordeel van de houten pallet uit te draaien. Echter zijn en ontegensprekelijk sectoren, zoals de voedingsindustrie en luchtvaart, waar kunststof (virgin HDPE) paletten het voordeel genieten boven de traditionele houten pallet.
Kortom, het advies voor de materiaalkeuze hangt af van de sector waarin een organisatie zich bevindt, samen met de manier van (dagelijks) gebruik van de pallet. Door de bovenstaande factoren zorgvuldig af te wegen kom je tot de meest logische keuze.
Vragen over dit blog met betrekking tot kunststof pallets, houten pallets of andere typen ladingdragers die we hebben? Neem contact met ons op via [email protected] of +32 (0)52 47 88 87.